Wednesday, October 29, 2008

Jawapan Novel bagi zon Sabah, Sarawak, Pahang dan Terengganu (Novel Terminal Tiga dan Seteguh Karang) berdasarkan koleksi soalan Percubaan SPM 2008

1. Aspek Kajian plot

a)Jelaskan peringkat permulaan berdasarkan sebuah novel
[SMJK Chung Hwa Kota Bharu]

Antara peristiwa pada peringkat permulaan cerita dalam novel Terminal Tiga ialah peristiwa jerebu yang melanda Lembah Klang yang menyebabkan beberapa penerbangan kapal terbang ditangguhkan termasuklah penerbangan Rimpa ke Kota Kinabalu. Hal ini menyebabkan pembaca tertarik untuk mengetahui peristiwa seterusnya apabila Rimpa terkandas selama beberapa jam di lapangan terbang Subang.

Selain itu, peristiwa Rimpa mengimbas kembali kata-kata emaknya yang memintanya pulang ke kampung untuk mencari ayahnya yang dikatakan berada di Nabawan setelah 10 tahun meninggalkan mereka merupakan permulaan cerita dalm novel ini. Rimpa sendiri tertanya-tanya dan tidak tahu mengapa ayanya bertindak meninggalkan mereka. Peritstiwa ini mendorong pembaca untuk terus membaca novel ini untuk mencari jawapan mengapa ayah Rimpa bertindak demikian.

[atau]

Antara Peristiwa pada peringkat permulaan cerita dalam novel Seteguh Karang ialah peristiwa Awanis yang merupakan pelajar UiTM Arau Perlis mengimbas kembali perjalannya pulang ke Ipoh Perak menaiki bas. Keadaan bas yang penuh sesak dan pelbagai peristiwa yang dilaluinya dalam perjalanan menyebabkan pembaca tertarik untuk terus mengetahui peristiwa selanjutnya.

Selain itu, peristiwa setibanya Awanis di rumah menyaksikan Awanis meluat dan malas melayan Kak Maysarah yang sudah jauh berubah menjadi pemurung setelah kematian abah dan mamanya turut menarik pembaca untuk terus membaca nove ini. Pembaca ingin tahu mengapa kak Maysarah berubah daripada seorang yang ceria menjadi seorang yang pemurung.

b)Huraikan dua peristiwa yang menarik minat pembaca pada permulaan cerita dalam satu novel yang anda kaji (Perak Learning To Score 1)

Antara peristiwa yang menarik pembaca pada permulaan cerita dalam novel Terminal Tiga ialah peristiwa jerebu yang melanda Lembah Klang yang menyebabkan beberapa penerbangan kapal terbang ditangguhkan termasuklah penerbangan Rimpa ke Kota Kinabalu. Hal ini menyebabkan pembaca tertarik untuk mengetahui peristiwa seterusnya apabila Rimpa terkandas selama beberapa jam di lapangan terbang Subang.

Selain itu, peristiwa Rimpa mengimbas kembali kata-kata emaknya yang memintanya pulang ke kampung untuk mencari ayahnya yang dikatakan berada di Nabawan setelah 10 tahun meninggalkan mereka turut menarik pembaca pada permulaan cerita dalm novel ini. Rimpa sendiri tertanya-tanya dan tidak tahu mengapa ayanya bertindak meninggalkan mereka. Peritstiwa ini mendorong pembaca untuk terus membaca novel ini untuk mencari jawapan mengapa ayah Rimpa bertindak demikian.

[atau]

Antara Peristiwa yang menarik pembaca pada permulaan cerita dalam novel Seteguh Karang ialah peristiwa Awanis yang merupakan pelajar UiTM Arau Perlis mengimbas kembali perjalannya pulang ke Ipoh Perak menaiki bas. Keadaan bas yang penuh sesak dan pelbagai peristiwa yang dilaluinya dalam perjalanan menyebabkan pembaca tertarik untuk terus mengetahui peristiwa selanjutnya.

Selain itu, peristiwa setibanya Awanis di rumah menyaksikan Awanis meluat dan malas melayan Kak Maysarah yang sudah jauh berubah menjadi pemurung setelah kematian abah dan mamanya turut menarik pembaca untuk terus membaca nove ini. Pembaca ingin tahu mengapa kak Maysarah berubah daripada seorang yang ceria menjadi seorang yang pemurung.

c)Huraikan satu peristiwa dalam setiap novel yang mendorong anda untuk terus membaca novel berkenaan sehingga tamat. (Johor)

Satu peristiwa dalam novel Terminal Tiga yang mendorong saya untuk terus membaca novel berkenaan sehingga tamat ialah peristiwa Rimpa mengambil keputusan untuk meninggalkan kampung halaman untuk menggapai cita-citanya dalam bidang penulisan kreatif . Ketika Rimpa hendak berangkat, emaknya berasa sedih dan meminta dia agar membatalkan hasratnya itu kerana emak dan adik-adiknya amat memerlukannya ketika itu untuk menjadi ketua keluarga. Tambaha pula Rimpa berdepan cabaran kemiskinan dan serba kekurangan untuk meneruskan pelajarannya. Namun Rimpa tetap dengan keputusannya kerana dia ingin mengubah nasib diri dan keluarganya yang miskin. Cabaran yang terpaksa ditempuhi dan semangat yang dimilki Rimpa menarik saya untuk terus membaca novel ini.

Dalam novel Seteguh Karang pula antara peristiwa yang mendorong saya untuk terus membaca novel tersebut ialah peristiwa Awanis terpaksa berhadapan dengan karenah Encik Johari yang memandang rendah keupayaan wanita dan selalu mencabar Awanis sepanjang menjalani praktikal di ladang kelapa sawit. Contohnya Encik Johari mencabar Awanis menunggang motorsikal buruk dengan brek yang kurang berfungsi dan dicabar menjatuhkan setandan buah kelapa sawit. Peristiwa ini mendorong saya unuk terus membacanya kerana saya ingin tahu adakah Awanis berjaya mengatasi cabaran-cabaran tersebut.

d)Huraikan penyelesaian cerita dalam sebuah novel yang anda kaji. (Portal Utusan)

Penyelesaian cerita dalam Novel Terminal Tiga, Rimpa kembali ke Kuala Lumpur setelah beberapa hari tinggal di Rumah Bang Maily kerana tiket penerbangan ke Kuala Lumpur telah habis. Rimpa juga telah berjaya mendapatkan pinjaman sebanyak RM 3000 daripada Kementerian Kebudayaan Negeri Sabah.

Setibanya di Terminal Tiga, Rimpa menunggu hingga subuh dan terus ke Akademi Seni Kebangsaan. Berita pemindahan kampus ASK ke tempat baru bersebelahan dengan MATIC juga mengejutkannya. Ini bererti Rimpa terpaksa menanggung kos perbelanjaan yang lebih tinggi kerana kampus baru terletak di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur. Walau apa jua masalah dan cabaran mendatang, Rimpa bertekad akan meneruskan pelajarannya dan menghadapi segala cabaran mendatang dengan tabah.

[atau]

Penyelesaian cerita dalam novel Seteguh Karang ialah peristiwa Awanis tergesa-gesa menamatkan praktikalnya lebih awal kerana dia ingin pulang menemui Anita. Dia menemui Anita di rumah cikgu Rushda dan membantu Anita mencari keluarga kandungnya.

Walaubagaimanapun setelah menemui keluarga kandung Anita, Encik Lee dan isterinya tidak menerima Anita sebagai anaknya malah menganggapnya pembawa sial dalam keluarga.
Kak Maysarah kembali sedar akan kesilapannya dan merasakan bahawa adik-adiknya masih memerlukan dirinya. Mereka bertiga berbaik semula dan kembali ceria. Namun demikian, Anita tetap dengan keputusannya untuk keluar dari rumah kerana ingin hidup berdikari.

2.Aspek kajian teknik plot (teknik penceritaan)

a)Huraikan dua teknik plot dalam satu novel (Percubaan Sekolah Berasrama Penuh & Times Higher Education)

Novel yang saya kaji ialah novel Terminal Tiga karya Othman Putih. Antara teknik plot dalam novel Terminal Tiga ialah suspens (tanda tanya). Contohnya peristiwa ayah Rimpa yang meninggalkan keluarganya semenjak 10 tahun lalu menimbulkan unsur suspens. Rimpa sendiri tidak tahu mengapa ayahnya bertindak meninggalkan mereka. Peristiwa ini menimbulkan unsur suspens kerana pembaca tertanya-tanya apakah punca ayah Rimpa meninggalkan keluarganya dan di manakah ayah Rimpa berada.

Selain itu terdapat juga penggunaan teknik kejutan dalam novel ini. Contohnya peristiwa Ruzaini melarikan diri mengikut pendakwah merupakan satu kejutan kepada pembaca. Hal ini demikian kerana Ruzaini merupakan seorang yang berpendirian teguh dan dia pernah mengatakan kepada Rimpa bahawa dia menghormati ibu bapanya dan tidak akan bertindak meninggalkan keluarga.

Terdapat juga pengunaan teknik imbas kembali dalam novel ini. Antara peristiwa penggunaan teknik imbas kembali ialah peristiwa Rimpa meninggalkan kampung dan keluarganya untuk berhijrah ke Kota Kinabalu untuk mencapai cita-citanya. Contohnya Rimpa mengenang kembali peristiwa ketika dia hendak berangkat ke Kota Kinabalu. Dalam peristiwa itu, ibunya cuba menghalang hasratnya dan memintanya agar tidak meninggalkan mereka. Namun Rimpa bertekad untuk pergi demi menggapai cita-citanya.

Selain itu, terdapat juga penggunaan dialog dalam novel ini. Contohnya ketika Rimpa bertemu bekas cikgunya, cikgu Ahmad Ibrahim di Lapangan Terbang Subang. Cikgu Ahmad Ibrahim bertanya kepada Rimpa tujuan dia berada di Kuala Lumpur. Rimpa menjelaskan kepada cikgu Ahmad Ibrahim bahawa dia sedang menuntut di Akademi Seni Kebangsaan.

Terdapat juga penggunaan teknik monolog dalam novel ini. Antara peristiwa penggunaan monolog ialah ketika berada di lapangan terbang Rimpa bertanya pada dirinya sendiri mengapa ayahnya bertindaki meninggalkan mereka.

[atau]

Novel yang saya kaji ialah novel Seteguh Karang karya Tuan Faridah Syed Abdullah. Antara teknik plot yang terdapat dalam novel Seteguh Karang ialah suspens (ketegangan/tanda tanya). Teknik saspens digunakan oleh pengarang ketika Awanis menerima panggilan telefon daripada Anita. Pada ketika itu, Anita berada dalam kemarahan dan penuh emosi. Pembaca tertanya-tanya mengapakah Anita begitu emosi dan apakah reaksi dan tindakan Awanis. Teknik ini mengundang rasa ingin tahu kepada pembaca.

Selain itu, terdapat juga penggunaan teknik kejutan dalam novel ini. Contohnya peristiwa Kak Maysarah mengambil pil tidur berlebihan setelah bertengkar dengan Awanis dan menghalaunya keluar dari rumah. Kak Maysarah dimasukkan ke hospital akibat tindakannya dan peristiwa ini mengundang kejutan kepada pembaca.

Terdapat juga penggunaan teknik imbas kembali dalam novel ini. Antaranya peristiwa Awanis mengenang kembali peristiwa ketika kedua ibu bapanya masih hidup. Keluarga mereka hidup dalam kebahagiaan dan sentiasa ceria termasuklah kak Maysarah yang merupakan seorang yang periang.

Antara lain teknik yang digunakan ialah dialog. Contohnya peristiwa Awanis melaporkan diri kepada Encik Johari semasa menjalankan praktikal di Hulu Paka Terengganu. Encik Johari bertanya kepada Awanis sama ada dia yang memilih untuk menjalani praktikal di situ atau dihantar oleh pihak UiTM. Awanis memberitahu Encik Johari bahawa dia tidak mempunyai pilihan lain.

Terdapat juga penggunaan teknik monolog dalam novel ini. Contohnya peristiwa kak Sofia bertanya kepada Awanis tentang Wan Asri. Awanis lantas berkata kepada dirinya sendiri bahawa dia tidak pernah mengambil tahu perihal Wan Asri lebih daripada seorang sahabat.

[Pelajar hanya perlu memberikan dua daripada lima teknik plot di atas dalam salah satu novel yang dipilih]

a)Dua peristiwa yang menimbulkan tanda tanya (suspens) dalam satu novel (Percubaan Sabah Excell 2 & Sarawak)

Novel yang saya kaji ialah novel Terminal Tiga karya Othman Putih. Antara peristiwa dalam novel Terminal Tiga yang menimbulkan tanda tanya (suspens) ialah peristiwa ayah Rimpa yang meninggalkan keluarganya semenjak 10 tahun lalu. Rimpa sendiri tidak tahu mengapa ayahnya bertindak meninggalkan mereka. Peristiwa ini menimbulkan unsur suspens kerana pembaca tertanya-tanya apakah punca ayah Rimpa meninggalkan keluarganya dan di manakah ayah Rimpa berada.

Selain itu, peristiwa pesawat tidak dapat mendarat kerana keadaan berjerebu ketika Rimpa pulang ke Kuala Lumpur dari Kota Kinabalu turut menimbulkan tanda tanya (suspens) kepada pembaca. Rimpa dan penumpang-penumpang lain berasa cemas kerana bimbang akan kemungkinan peristiwa buruk yang bakal terjadi. Pesawat yang dinaiki Rimpa terbabas lalu melanggar pagar. Peristiwa ini menimbulkan tanda tanya (suspens) kepada pembaca kerana pembaca ingin tahu peristiwa seterusnya. Rupanya itu hanyalah imaginasi Rimpa sahaja.

[atau]

Novel yang saya kaji ialah novel Seteguh Karang karya Tuan Faridah Syed Abdullah. Antara peristiwa dalam novel Seteguh Karang yang menimbulkan suspens (ketegangan/tanda tanya) adalah ketika Awanis menerima panggilan telefon daripada Anita. Pada ketika itu, Anita berada dalam kemarahan dan penuh emosi. Pembaca tertanya-tanya mengapakah Anita begitu emosi dan apakah reaksi dan tindakan Awanis. Teknik ini mengundang rasa ingin tahu kepada pembaca.

Selain itu, peristiwa Kak Maysarah mengambil pil tidur berlebihan setelah bertengkar dengan Awanis turut menimbulkan tanda tanya (suspens) kepada pembaca. Hal ini demikian kerana tindakan Kak Maysarah itu menyebabkan dia tidak sedarkan diri dan dimasukkan ke hospital. Peistiwa ini menimbulkan tanda tanya (suspens) kepada pembaca sama ada Kak Maysarah selamat atau tidak.

a)Empat peristiwa berunsur kejutan (Percubaan Kedah)

Novel yang saya kaji ialah novel Terminal Tiga karya Othman Putih. Antara peristiwa berunsur kejutan dalam novel ini ialah peristiwa Ruzaini melarikan diri mengikut pendakwah. Hal ini demikian kerana Ruzaini merupakan seorang yang berpendirian teguh dan dia pernah mengatakan kepada Rimpa bahawa dia meghormati ibu bapanya dan tidak akan bertindak meninggalkan keluarga. Oleh itu, apabila Rimpa mendengar berita bahawa Ruzaini telah melarikan diri mengikuti pendakwah, Rimpa terkejut dan peristiwa ini merupakan kejutan kepada pembaca.

Selain itu, peristiwa Rimpa bertemu dengan bekas cikgunya di Terminal Tiga Lapangan Terbang Subang juga merupakan satu kejutan. Perstiwa ini berunsur kejutan kerana Rimpa tidak menyangka sama sekali dapat bertemu cikgu Ahmad Ibrahim yang pernah mengajarnya 10 tahun lalu.

Di samping itu, peristiwa kepulangan ayahnya ke pangkuan keluargnya turut menimbulkan kejutan. Peristiwa ini menimbulan kejutan kerana Rimpa tidak pernah menyangka ayahnya akan kembali ke pangkuan keluarganya setelah sepuluh tahun menghilangkan diri. Apatah lagi usaha Rimpa untuk menjejaki ayahnya selama ini menemui kegagalan. Oleh itu, apabila ayahnya kembali ke pangkuan keluarganya, peristiwa ini menimbulkan kejutan kepada Rimpa dan juga kepada pembaca.

Satu lagi peristiwa berunsur kejutan dalam novel ini ialah berita pemindahan kampus Akademi Seni Kebangsaan ke tempat baru bersebelahan dengan MATIC. Peristiwa ini mengejutkan Rimpa kerana dia hanya mengetahuinya sebaik sampai di Akademi Seni Kebangsaan selepas bercuti di kampung halamannya. Tambahan pula Rimpa terpaksa menanggung kos perbelanjaan yang lebih tinggi kerana kampus baru terletak di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur. Walau apa jua masalah dan cabaran mendatang, Rimpa bertekad akan meneruskan pelajarannya dan menghadapi segala cabaran mendatang dengan tabah.

a)Satu contoh peristiwa berunsur saspens dalam dua buah novel (Learning To Score 2 Perak)

Novel yang saya kaji ialah novel Terminal Tiga karya Othman Putih dan novel Seteguh Karang karya Tuan Faridah Syed Abdullah.

Satu peristiwa dalam novel Terminal Tiga yang berunsur suspens ialah peristiwa ayah Rimpa yang meninggalkan keluarganya semenjak 10 tahun lalu. Rimpa sendiri tidak tahu mengapa ayahnya bertindak meninggalkan mereka. Peristiwa ini menimbulkan unsur suspens kerana pembaca tertanya-tanya apakah punca ayah Rimpa meninggalkan keluarganya dan di manakah ayah Rimpa berada.

Antara peristiwa dalam novel Seteguh Karang yang menimbulkan unsur suspens adalah ketika Awanis menerima panggilan telefon daripada Anita. Pada ketika itu, Anita berada dalam kemarahan dan penuh emosi. Pembaca tertanya-tanya mengapakah Anita begitu emosi dan apakah reaksi dan tindakan Awanis. Teknik ini mengundang rasa ingin tahu kepada pembaca.

b)Dua peristiwa yang menggunakan teknik saspens dalam kedua-dua novel (Negeri Sembilan)

Novel yang saya kaji ialah novel Terminal Tiga karya Othman Putih dan novel Seteguh Karang karya Tuan Faridah Syed Abdullah.

Antara peristiwa dalam novel Terminal Tiga yang berunsur suspens ialah peristiwa ayah Rimpa yang meninggalkan keluarganya semenjak 10 tahun lalu. Rimpa sendiri tidak tahu mengapa ayahnya bertindak meninggalkan mereka. Peristiwa ini menimbulkan unsur suspens kerana pembaca tertanya-tanya apakah punca ayah Rimpa meninggalkan keluarganya dan di manakah ayah Rimpa berada.

Selain itu, peristiwa pesawat tidak dapat mendarat kerana keadaan berjerebu ketika Rimpa pulang ke Kuala Lumpur dari Kota Kinabalu turut menimbulkan suspens kepada pembaca. Rimpa dan penumpang-penumpang lain berasa cemas kerana bimbang akan kemungkinan peristiwa buruk yang bakal terjadi. Pesawat yang dinaiki Rimpa terbabas lalu melanggar pagar. Peristiwa ini menimbulkan suspens kepada pembaca kerana pembaca ingin tahu peristiwa seterusnya. Rupanya itu hanyalah imaginasi Rimpa sahaja.

Antara peristiwa dalam novel Seteguh Karang yang menimbulkan unsur suspens adalah ketika Awanis menerima panggilan telefon daripada Anita. Pada ketika itu, Anita berada dalam kemarahan dan penuh emosi. Pembaca tertanya-tanya mengapakah Anita begitu emosi dan apakah reaksi dan tindakan Awanis. Teknik ini mengundang rasa ingin tahu kepada pembaca.

Selain itu, peristiwa Kak Maysarah mengambil pil tidur berlebihan setelah bertengkar dengan Awanis turut menimbulkan suspens kepada pembaca. Hal ini demikian kerana tindakan Kak Maysarah itu menyebabkan dia tidak sedarkan diri dan dimasukkan ke hospital. Peistiwa ini menimbulkan suspens kepada pembaca sama ada Kak Maysarah selamat atau tidak.

b) Dua teknik imbas kembali daripada dua novel (Percubaan Terengganu)

Novel yang saya kaji ialah novel Terminal Tiga karya Othman Putih dan novel Seteguh Karang karya Tuan Faridah Syed Abdullah.

Terdapat pengunaan teknik imbas kembali dalam novel Terminal Tiga. Antara teknik imbas kemabli dalam novel ini ialah peristiwa Rimpa mengimbas kembali kata-kata emaknya yang memintanya pulang ke kampung untuk mencari ayahnya yang dikatakan berada di Nabawan setelah 10 tahun meninggalkan mereka.

Selain itu, penggunaan teknik imbas kembali dalam novel ini ialah peristiwa Rimpa meninggalkan kampung dan keluarganya untuk berhijrah ke Kota Kinabalu untuk mencapai cita-citanya. Contohnya Rimpa mengenang kembali peristiwa ketika di hendak berangkat ke Kota Kinabalu. Pada ketika itu ibunya berasa sedih dan cuba menghalang hasrat Rimpa untuk meninggalkan mereka. Namun Rimpa bertekad untuk pergi demi menggapai cita-citanya.

Dalam novel Seteguh Karang terdapat juga penggunaan teknik imbas kembali. Antaranya peristiwa Awanis mengenang kembali ketika kedua ibu bapanya masih hidup. Pada ketika itu keluarga mereka hidup dalam kebahagiaan dan sentiasa ceria termasuklah kak Maysarah yang merupakan seorang yang periang.

Satu lagi penggunaan teknik imbas kembali dalam novel ini ialah peristiwa Awanis yang merupakan pelajar UiTM Arau Perlis mengenang kembali perjalannya pulang ke Ipoh Perak dari Arau Perlis dengan menaiki bas. Keadaan bas yang penuh sesak dan pelbagai peristiwa yang dilaluinya dalam perjalanan diimbasnya kembali menyebabkan pembaca tertarik untuk terus mengetahui peristiwa selanjutnya.

1 comments:

Anonymous said...

terima kasih atas jawapan ini, saya pelajar pahang akhirnya berjaya cari jwpn lgkp teknik plot. tq cikgu mmg best.

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template